Головна » 2014 » Декабрь » 22 » Пластикові відходи в океані розпадаються на волокна і опускаються на дно
08:10
Пластикові відходи в океані розпадаються на волокна і опускаються на дно

Дослідники з британського університету Плімута і Музею природознавства Великобританії, а також їх колеги з Іспанії та Шотландії вивчили стан екосистеми морів. Вони зрозуміли, чому, незважаючи на всі розрахунки, моніторинг в останні десятиліття не показував, що концентрація пластика на поверхні морів або у берегових ліній значно збільшилася.

Доктор Люсі Вудолл з Музею природознавства заявила, що більша частина пластикових відходів розпадається на волокна, які невидимі неозброєним оком - ці волокна опускаються на морське дно. Близько 4 млрд волокон можуть засмічувати кожен квадратний кілометр глибоководних відкладень, передає Вести.ру.

Відходи, плаваючі на поверхні океанів і морів, є справжньою загрозою для екосистеми - їх їдять птахи, риби та інші мешканці морів, що часто веде до їх загибелі. У наші дні на поверхні Світового океану знаходиться близько 250 тис тонн сміття. Вчені припускали, що пластик поглинається мікроорганізмами і тваринами, але, згідно з оцінками експертів, на морському дні може знаходитися до 4 разів більше волокон, ніж у прибережних водах і на мілководді. Вудолл зазначила, що рівень забруднення і та шкода , яку він може завдати глибоководним екосистемам, викликає занепокоєння.

Дослідники вивчили глибоководні відкладення і коралові зразки з 16 локацій у Середземному морі, Індійському і Атлантичному океанах. Мікропластик був присутній у всіх зразках - від 1,4 до 40 часток в 50 мл осаду. Такі частинки мають розмір близько 2-3 міліметрів в довжину і близько 0,1 міліметра в діаметрі, колір частинок в основному зелений, червоний, синій і чорний. Більше половини (56,9%) - це віскоза, штучний полімер, що використовується в одязі і предметах гігієни. Також це поліефіри, акрил, поліаміди і ацетат. Шкоду, яку такі частинки чинять на глибоководні жилі зони (більше 300 млн квадратних км) та екосистеми, ще належить вивчити.

Фото: http://atmwood.com.ua/wp-content/uploads/Kuda-ischezaet-pochti-ves-plastikovyj-musor-iz-Mirovogo-okeana.png
Джерело: http://www.gismeteo.ru/news/sobytiya/12913-plastikovye-othody-v-okeane-raspadayutsya-na-volokna-i-opuskayutsya-na-dno/
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 3345 | Додав: wiktor | Теги: Вудолл, забруднення, волокна, дно, Пластик, Океан, організми | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar